dijous, 8 de desembre del 2016

Jo també veia Bola de dracAquest llibre és com una petita enciclopèdia. Els fragments que parlen del que no et sona gens te'ls pots ben saltar. Aquells on t'hi reconeixes són per xalar de valent. Com diu en un moment donat l'autor sobre Jo confesso de Jaume Cabré, "més que una novel·la, és una experiència" (265), més que un recull és l'estil amb què descriu.

Al capdavall, "se suposa que el que importa és l'efecte" (314), diu en relació a la falsa encesa del peveter amb una fletxa de foc, en la inauguració dels Jocs Olímpics del 92. El que importa és la forma, com en poesia. El sentit de l'humor, el cinisme i l'agudesa són constants, i et deleixes per saber què dirà d'aquella sèrie que et va agradar tant. Una mostra del geni de l'autor: "El personatge convidat podia triar l'opció blanca o l'opció negra: dues línies d'actuació, a l'estil dels llibres de Tria la teva aventura, dels famosos tests de revista que obliguen a triar entre mar i muntanya, pit o cuixa, fer o que et facin, o de les investigacions d'Ángel Acebes" (237).

No acostumo a fer crítiques negatives, però sí que trobo que parla malament del president Pujol massa vegades, fent llenya de l'arbre caigut. Els catalans tenim massa sentiment d'inferioritat, i som massa puritans. Jo també votava Jordi Pujol, i ho continuaria fent.

Hi ha un altre punt que, en un llibre tan brillant, em manca. Es tracta, posats a parlar de llibres com El zoo d'en Pitus, que hagués parlat de Hem nedat a l'estany amb lluna plena, un clàssic de la literatura per a joves, que va sortir el 1981.

Fent una mica com ho fa Josep Maria Bunyol, no m'he estat de carregar contra el que no m'agrada, que al capdavall no és ni un u per cent d'aquest llibre. Que, per l'edat que tinc, en principi pensava que no m'era destinat. A vegades quan vas a un espectacle pensant que no t'interessarà sols sortir-ne molt satisfeta.

BUNYOL, Josep Maria Jo també veia Bola de drac. Barcelona: Ara llibres, 2016


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El vostre eco