dissabte, 7 de gener del 2017

Curs de feminisme per microonesAmb un nom personal, Natza, que pot ser tant de dona com d'home, i amb la força d'aquesta escriptura condensada, plena de cops de geni, per "microones", tenim aquest "curs de feminisme". Que va dirigit sobretot a lectores com qui escriu això, les que ho tenien poc clar. Ens ha sorprès i convençut, com un personatge rodó en una novel·la, que deia Forster.

Estic d'acord amb la majoria del que diu i proposa, menys amb fer servir el genèric femení en comptes del masculí, per sistema, com fan les de la CUP. També em sobta això de l'avortament lliure i gratuït. Anar al dentista també es paga. Però a la dona no se l'hauria de penalitzar mai, prou pena té. D'acord que els fills són una nosa més que cap altra cosa. Però és que a qui escriu aquesta ressenya se l'ha acusat més d'una vegada de no ser gaire humana (humana, sí).

D'acord que, en relació amb la prostitució, "NO tot té un preu" (150). Amb això de la "necessitat" que existeixi la prostitució passa com amb la necessitat de matar animals per menjar proteïnes, la majoria dels qui en mengen no serien capaços de fer-ho. I les dones respectables no serien capaces de prostituir-se, tot i que estan d'acord que hi hagi aquesta "professió". Tot plegat, doble moral.

Sobre la violència de gènere: sovint penso que els homes que la fan sobre la dona que se'n vol separar és perquè veuen com se'ls hi escapa la possibilitat de tenir sexe gratuït; res més, crec que no les maten perquè s'hi trobin lligats sentimentalment, o per gelosia. Només pensen amb allò, la majoria.

"No som perfectes. Som millors. Som dones" (166). La contundència amb què és escrit m'ajuda molt personalment, perquè jo també he aguantat el masclisme dels homes, començant pel meu avi, que sempre m'estava dient: "Nena, porta'm tal cosa", i si el meu pare s'aixecava li deia "No, no, tu no". A casa el justificaven perquè "És d'una altra època".

Sort que tenim dones valentes com la Natza, que recordo al programa Divendres de TV3 imposant-se a l'Helena Garcia Melero amb un "deixa'm parlar". Ella, però, és de les que és tan competent que no ha tingut gaires problemes a la feina com a dona, com va reconèixer en aquest mateix programa. Que sigui feminista tot i això l'honora. Que faci servir tota la seva intel·ligència per defensar el que moltes vegades és obvi, també.

FARRÉ, Natza Curs de feminisme per microones. Barcelona: Ara llibres, 2016

4 comentaris:

 1. El vaig llegir i em va semblar que el que reclama no està fora de lloc, potser de vegades no estaria d'acord amb el to, però també dóna algunes claus que va bé tenir en compte. Em sembla que la Natza retira força a la CUP...

  ResponElimina
 2. XeXu,
  a mi també m'ho sembla. O als Comuns.

  ResponElimina
 3. Aquest em fa mandra... veus?
  I a sobre amb això del to que diu en XeXu, encara més.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Carme,
   No té res a veure amb l'anterior! Però captiva igual. Ja se sap que tot es pot veure de més d'un costat...

   Elimina

El vostre eco