diumenge, 10 de novembre del 2024

El regal de la lectura


Aquest llibre, de fet, és un regal en ell mateix. Perquè l'he escollit per llegir gràcies a l'interès que va mostrar-hi una amiga meva bibliotecària, en una visita a la biblioteca García Márquez de Barcelona. Jo l'havia inclòs entre els llibres que podia rebre com a premi d'un concurs de poesia, sense haver-lo obert fins fa poc, que he hagut d'estar immobilitzada per un accident.

Sebastià Serrano, juntament amb Jordi Llovet i Jesús Tusón, són els professors considerats imprescindibles de la carrera de filologia, tal i com em va dir algun company de classe. Jo només vaig tenir Jordi Llovet. Algú proper m'ha dit que Sebastià Serrano és un "divo". Però a mi, aquest llibre d'assaig, mig narració biogràfica, mig anàlisi científica, lingüística, m'ha captivat. Hi he après moltes coses que ja sabia, encara que sembli paradoxal.

També són contradiccions, per allò dels matisos, que primer digui que "Tenir mare, pare, companys, companyes, amigues, amics, bones relacions, (...) oferia avantatges immensos (...) per resoldre problemes o superar dificultats greus (20). Per dir després que "hem de ser capaços d'acceptar la solitud" (160). 

Aquest llibre seria transversal dins una facultat de filologia, ara dividida entre estudis literaris i lingüístics. Perquè en narrar la història de Claude, víctima d'un ictus, ho fa literàriament, i quan parla de llengua, lectura i creativitat, ho fa en la forma d'un assaig científic. El que es podria relacionar amb les carícies i la tendresa de la dona de Claude en tenir ell l'ictus, que segons Serrano són la clau per a revertir la gravetat del que l'hi passa. Que, pel que fa a la salut, la química personal és tan important. Que "des del punt de vista de l'activitat cognitiva, pensar no és altra cosa que comparar, és a dir, crears ponts. I aquí hi ha els secrets de la creativitat" (209), que contràriament al que se sol creure, no surt del no-res.

L'ictus del Claude, una història real, serveix per parlar de la sort que és poder llegir, del regal que és, perquè ell es troba que en perd la capacitat. Una cosa duríssima si passa amb algú que sempre n'ha gaudit.

No acostumo a llegir assaig, però no pas perquè no m'agradi. És només que aquest és un gènere minoritari, i sempre és més fàcil de llegir un llibre narrat que un de pensament. En aquest cas hi ha la troballa feliç d'un llibre que ho té tot. Que parla de la lectura tot fent-se llegir, com quan un poeta diu el que diu amb el que diu.

SERRANO, Sebastià El regal de la lectura. Què passa al nostre cervell quan llegim? Barcelona: Ara llibres 2022

2 comentaris:

  1. Aquest va ser un regal d'una amiga que l'havia tingut de professor i l'admirava molt. I el vaig llegir fa uns poquets anys. En tinc un bon record.

    ResponElimina
  2. A mi m'ha alegrat aquest temps d'estar immobilitzada, Carme.

    ResponElimina

El vostre eco