diumenge, 12 de maig del 2019
Cartes a Mahalta
Algun poeta m'ha dit, alguna vegada, que Màrius Torres és del millor que hi ha en poesia catalana. Qui escriu això creu fermament que la relació amorosa entre Màrius Torres i Mercè Figueras és del millor que li pot passar a una persona, en contrast amb el depriment que és estar malalt de tuberculosi i morir-ne, com li va passar al poeta. I les cartes que s'escrivien i es conserven, en el mateix sanatori on eren, perquè no se'ls permetia de veure's gaire, són de la millor literatura.
De seguida es veu com el poeta no és qualsevol persona: "La majoria de la gent és incapaç d'estimar, perquè és incapaç de vèncer el seu egoisme (44). Tot i que ell frena el seu sentiment, perquè s'adona que no s'hi podrà casar mai: "Al capdavall, amor, simpatia, amistat, no és tot el mateix?" (43).
Ell li diu: "no t'enyoro gaire perquè penso molt en tu" (47), i ella li diu:"No em feies patir, em feies glatir" (77). Tant una cosa com l'altra em semblen sublims. "És l'estil que voldria aconseguir. Un estil que no diu res, però ho suggereix tot" (148). Un amor que no és possible, però ho és tot.
"Un poeta japonès ha escrit que les papallones són les úniques flors que tenen ales" (126): el seu amor és l'únic que té ales, les ales de la poesia. Que, per cert, va sortint en les cartes, en una primera versió que és bo de comparar amb la definitiva. Hi ha un moment en què el llibre es fa interessantíssim, quan aconsegueixes d'entrar en la història d'amor, tot i la manca de referents que hi ha a vegades. Ells havien de ser conscients del seu alt nivell literari, de la seva transcendència, relacionada amb la seva amistat també epistolar amb Joan Sales.
S'ha comparat la bellesa física de Mercè Figueras amb la d'Ingrid Bergman. La poso aquí perquè veieu aquesta dona "de carn i somnis" (262):
Tot i la duresa de la seva vida de malalts, aquest llibre és ple de bellesa. Ell va morir, i ella el va sobreviure, arribant a curar-se. La "Mahalta", una manera d'expressar l'admiració que sentia per ella, en un joc de paraules amb "malalta", ja que "mahalta" es refereix a una dona de la noblesa. Els dos van tenir la seva part de felicitat en aquesta vida.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaL'última part d'aquesta ressenya, un consol que fa servei. A tots.
ResponEliminaHo celebro, Jordi!
Elimina