dissabte, 11 de maig del 2024

La biblioteca de los nuevos comienzos

 


Aquest llibre m’ha arribat d'entrada pel seu títol, després d’haver-lo fullejat mentre treballava a la meva biblioteca. En primer lloc perquè parla d’una biblioteca, on jo treballo, en segon lloc perquè reflexiona sobre els nous començaments, en tots els sentits, i, per últim, perquè és la construcció d’una novel·la genial a partir d’una idea genial. Que és la d’una bibliotecària que endevina amb poques indicacions el que necessiten els usuaris, i els ho prescriu, de manera que ells se’n fan la seva pròpia idea.

En aquest llibre s’aprenen moltíssimes coses, i també et pots projectar amb la teva experiència en les histories, que en són cinc en total. Que es tracta d'una novel·la perquè les històries es troben relacionades, connectant els diferents personatges que han entrat en contacte amb la mateixa bibliotecària. Tot lliga al final. És una mica com la novel·la Una habitació amb bona vista, d’E.M. Forster, parla tant dels anhels que tenim tots a la vida, com del que ja hem conegut i forma part de nosaltres per sempre. És com els versos de  Martí i Pol, “Tan sense esforç, venim de la claror i anem a la claror”.

Sobre la primera història, la d’una dependenta d’una botiga de roba, me n’ha arribat molt la reflexió a la qual arriba la protagonista, que ser dependenta no és una feina menor, i que és bo de cooperar amb els companys, com aprèn en el llibre per a nens que li han prescrit, el que sol passar amb els llibres per a nens. També aquest capítol, tot i ser bo, no és tan bo com el del mig del llibre, que és el que més m’ha arribat, però no és gens menor. Si continueu amb la lectura arribats fins aquí, segur que no deixareu aquest llibre.

Sobre la segona història, la del personatge que és comptable en una empresa de mobles. La seva descoberta de la possibilitat d’una carrera paral·lela, encara que sigui sacrificat, s’assembla molt als que són artistes i treballen alhora, una situació que es produeix molt. Que em recorda Wuthering heights d’Emily Bronte, en la idea de la pedra sota el terra i les fulles dels arbres a la superfície, que es complementen. L’ofici a sota, la vocació a dalt.

La tercera història, la de l’ex-editora d’una revista que és rellevada de la seva feina per haver estat mare, i l’angoixa que això li produeix juntament amb les dificultats que té per tenir cura de la seva filla. El que es reflecteix en el passatge clau que parla sobre el fet que sempre volem el que no tenim.

La quarta història, la d’un aturat i el seu amic, un escriptor sense èxit. Que se n’acaben sortint, com passa sempre en un llibre optimista com aquest. Relacionant-ho amb un llibre sobre Darwin i la seva teoria de l’evolució. Un  aturat que se’n va adormir a la matinada i es lleva passat migdia, com ja sol passar en els que no tenen cap raó per llevar-se d’hora.

I per últim, la història d’un home acabat de jubilar-se, que passa a conviure més temps amb la parella, i això el posa en perill que la dona li demani el divorci. La “belleza y la crueldad del mar” (284) que fan pensar que jubilar-se és un motiu d’alegria (com indica la paraula “júbil”) tant com de tristesa, les coses són així d’ambivalents.

Encara que sembli que faig molt d’spoiler, aquest llibre no gaire llarg és ple de racons que serien com un bon centre d’interès en una biblioteca, no té pèrdua, i és per rellegir-lo, com passa amb tots els bons llibres. Ara per ara només hi és en castellà, un idioma en el que mai llegeixo res, aquesta seria l’excepció que sempre confirma la regla.

Aoyama, Nichiko La biblioteca de los nuevos comienzos. Barcelona: Planeta 2023

3 comentaris:

 1. Bones tardes!
  Em pregunto si ets vas enfadar pel tiqui taca entre jackel i jo en l'entrada que vas eliminar. ho sento molt, no ho faig per enfadar a ningú. ´resulta que m'agrada contestar els escrits de la gent (això ja ho saps prou be), ho has patit en les teves carns, oen les dels blocs millor dit, i més si són haikus, molt més ràpid d'ecriure.
  si vols d'ara en endavant en els teus blocs només faré una entrada, o millor per a tu, bloqueges el meu correu i no em permets que et pugui llegir. Em sabria molt de greu, però estic notant darrerament qu les meves aportacions no acaben de deixar-te tranquil·la. si us plau, si arribes a llegir aquest missatge i és de la teva opninió esboora'l. em sap molt de greu fer patir a la gent pel que escric, només ho faig per alliberar-me però si he de molestar a algú, em buscaré altres entreteniments o me'ls quedaré per a mi. Gràcies!
  si em vols contestar, els comentaris al meu bloc elpesdelaparaula queden bloquejats fins que els autoritzo. potser tu també ho hauries de fer. Perdona la molestia.

  ResponElimina
 2. Podries esborrar aquests dos comentaris meus, jo no he sabut fer-ho. Gràcies.

  ResponElimina
 3. MIra com veig que amb les meves aportacions em dius que pateixes massa, he decidit de contracor deixar les meves intervencions en els teus blocs. He après molt responent a les teves entrades, però no puc seguir comentant si et sents malament, i saps ben be que no ha estat en cap moment la meva intenció. la darrera va ser un joc entre Fackel i jo responent als propis haikus de cadascú fent servir la teva entrada, en cap moment vaig arribar a pensar el que tu m'has dit. desgraciadament per a mi, s'acaba ara mateix la meva "col·laboració" amb els teus blocs. endavant i ànims, que la vida et somrigui i et sigui lleu.

  ResponElimina

El vostre eco